27 april, 2017

Tävlingsbeskrivning

 Race course definition – Lostwater 2019

Course Endurance course Action course Sprint course
Distance (kilometers straight line) 12,7 9,0 6,7
Swim distance (route depending)  1420 < m > 2670  1070 < m > 2120  610 < m > 1260
Swim sections ~18 ~13 ~8
Checkpoints (in water / on land) 29(12/17) 19(9/10) 14(7/7)
Race time 2,5 < h> 5 2 < h> 4 1,5 < h> 3
Classification orienteering (level) Orange Orange Orange
Mandatory WEP’s (Water entry/exit points) Yes Yes Yes
Longest swim teams must do  120  120  120
Longest selectable  swim  300  300  300
Race class Adult Team (Women, Men, Mix) Adult Team (Women, Men, Mix) Adult Team (Women, Men, Mix)

*Minor course improvements/changes may occur 

Info om årets banor – Något bra för alla!

I år finns det något för alla: Sprintbanan med sina 6,7 km är mestadels lättsprungen och omvägarna är få. Orienteringen är den lättaste av de tre banorna och något att börja med. Actionbanans 9,0 km har mer terränglöpning men det finns oftast stigar att välja, som då inte går raka spåret. Orienteringen är inte heller här kluring, men det finns fler vägval och utmaningar för den som vill. Endurance och dess 12,7 km har flera långsträckor som kräver god planering. Som alltid finns det mindre svåra vägval, men dessa kan visa sig vara tidsödande. Flera sträckor bjuder på härlig obanad löpning för den som vill. För alla banorna så kommer det att blir många simsträckor och förhoppningsvis träffar lagen från de olika klasserna på varandra därute. Vi ger er våra bästa banor hittills – välkomna!

Exempelkarta

I Lostwater Swimrun Orienteering kommer laget att behöva ta hänsyn till löpdistans, löpterräng och simdistans när de väljer väg. Er planering och känsla för stunden avgör om ni bestämmer er för att springa kort och simma långt eller det omvända. Vidare kan terrängen på land vara långsam medan din hastighet genom vatten är mer förutsägbar. Välj WEP (water entry/exit point) så att ni utnyttjar lagets styrkor. Vilken väg skulle ni ta?

Detaljerad beskrivning

Partävling

 • Tävlingen genomförs i lag om två personer

Orientering

 • Banan är inte markerad

Kontroller

 • Kontroller (Checkpoints) är utplacerade både på land och i vatten i tävlingsområdet. En kontroll tas genom att lagets så kallade löparbricka (lånas ut av arrangören) registeras genom att den hålls mot en elektronisk kontroll, en så kallad basenhet (http://www.sportident.se/intro.aspx). Kontroller på land markeras med en vit/orange skärm. Kontroller i vatten sitter på en väl synlig plattform.

Karta

  • Kartorna ligger på marken med baksidan uppåt och får först tas upp när starten går
  • Kartorna är märkta med lagnummer på baksidan
  • Kontrollerna ska tas i ordning enligt lagets karta.
  • Kartan är vattentålig
 • Kartbyte kan bli aktuellt

Loopar/Gaffling

 • För att öka möjligheten till att välja sin egen väg utan påverkan från andra lag så kan kontrollernas ordning vara olika på lagens kartor. Alla kontroller tas av alla lag på samma sätt. Laget personliga karta bestämmer.

Terräng och orientering

 • Tävlingsområdena i både Stockholm och Göteborg är stigrika och samtliga vattendrag går på någon plats att nå via stig, men det är en klar fördel att kunna gena.

Energi

 • Välsorterade energistationer kommer att finnas längs banan. Dessa är utmärkta på kartan.
 • Då tid/distans beror på vägval rekommenderas det att ta med extra energi ut på banan.

Water entry/exit points

 • För att öka säkerheten och rädda strandmiljön så är deltagarna styrda till förutbestämda upp- och nedgångar. Dessa kallas WEP (Water Entry/Exit-Point) och är tydligt märkta på land (gul uppblåst sopsäck) och markeringar i strandlinjen på kartan (stjärna). Deltagarna behöver således orientera sig till en WEP och gå ner i vattnet i anslutning till denna. För Action Course finns närmaste WEP högst 75 meter från kontroll i vatten. För Endurance Course gäller 150 meter. Kontroller på land sitter vid tydliga punkter.

Säkerhet, sjukvård och nödsituationer

 • Sjukvårdspersonal finns i Race Centre. Vid de flesta WEP finns en funktionär som är i direkt kontakt med säkerhetsansvarig i tävlingscentrum som koordinerar eventuella sjukvårdsinsatser. Vid eventuell nödsituation på land ombeds deltagarna att söka sig till närmsta WEP. Samtliga vattenpassager övervakas av personer i säkerhetskajaker/SUP. Varje deltagare har en lättillgänglig visselpipa som används för att påkalla uppmärksamhet enbart i nödsituation. Ett lag är alltid skyldiga att hjälpa annat lag i nöd.

Ett scenario – så här går det till ute på banan

Andfådda stannar ni på höjden ovanför vattnet. Du har just färdats rakt genom skogen  iklädd våtdräkt. Där ute i vattnet flyter den nu välbekanta kontroll-plattformen. Ni hittade till sjön men står redan inför nästa vägval. Du vänder dig mot din partner och frågar om ni ska simma över eller springa runt. Ni uppskattar avståndet på kartan och är överens om att vägvalet med den längre löpningen borde gå snabbare. Samtidigt ser ni ett annat lag gå ner i vattnet just framför er. Ni börjar springa. Från den valda nedgångs-platsen har ni en kort simning framför er. Med skorna på som vanligt. Innan ni stoppar kartan innanför våtdräkten och kastar er ut i vattnet pekar ni ut uppgångs-plats inför nästa kontroll. Det andra laget har 30 meter simning kvar när ni når fram till plattformen. Nöjda med vägvalet stämplar ni kontrollen, håller kvar brickan mot basenheten tills att den piper. Ni ger varandra en snabb high five, och simmar vidare.